tävling


hur går det egentligen till när vi tävlar?

Varför får flera lag guld, silver, brons etc…?

Vi tävlar ju i flera kategorier och de olika valörerna man får efter varje avslutat moment visar bara i vilken kategori man ligger poängmässigt.

Guld är en poängnivå mellan 100 - 90 poäng

Silver är en poängnivå mellan 89.9 - 80 poäng

Brons är en poängnivå mellan 79.9 - 70 poäng

När man ska kora en vinnare samlar man ihop poängen från de olika grenarna och får då en totalvinnare. Som ett exempel hade vi i Culinary Olympics 2016 dubbla guld men slutade på en 6:e plats. Så ett guld är alltså bara en indikering om poängnivå.

Det varma köket

Här ska vi utse 6 personer och 1 diskare som tillsammans ska laga upp en 3 rätters middag till 110 gäster. Allt packas noggrant innan. tävling så att man sparar tid på tävlingsarenan. Alla lag tävlar i likadana kök och med samma förutsättningar.

Vi har lite enkla förhållningsregler när vi ska ta fram rätterna.

Förrätt

Ska bestå av fisk och/eller skaldjur och merparten måste vara varm. 

Varmrätt

Ska bestå av kött, vilt eller fågel. 

Dessert

Ska bestå av olika temperaturer och olika texturer. 

Vidare vill domarna se att vi använder lokala råvaror som präglar nationens matlagning.

Nu har ju inte alla domare koll på just Sverige så vi kan sväva ut lite i nordiska råvaror.

ätbar buffé

Här ska vi utse 6 personer och 2 medhjälpare som tillsammans ska laga upp följande till 12 gäster:

2stycken smör/dipsåser till bröd

6stycken tapas varav 2 ska serveras varma

Ett fat bestående av:

3 olika fiskterinner

3 olika garnityrer

3 såser

1 sallad

1 vegansk mellanrätt

1 lammrätt bestående av lammsadel och lammbog

1 dessert

3st petit fourer

. Allt packas noggrant innan. tävling så att man sparar tid på tävlingsarenan. Alla lag tävlar i likadana kök och med samma förutsättningar.

Till detta tävlingsmomentet har man 5 timmar på sig och allt serveras från ett buffébord som är 3 x 3 meter.