Kocklandslaget vinner Culinary World Cup 2018

_V9A2710.JPG

GULD TILL SVENSKA KOCKLANDSLAGET
I CULINARY WORLD CUP!

Under torsdagseftermiddagen hölls den avslutande prisceremonin i Culinary World Cup i Luxemburg. Efter guldplaceringar i både Kalla Bordet och Varmköket korades det Svenska Kocklandslaget till segrare i den prestigefyllda tävlingen Culinary World Cup, eller matlagnings-VM för lag som är den inofficiella benämningen. Pallen delar de med Singapore som kämpade till sig en silverplacering och Norge som tilldelades brons.

Sverige började sin resa i Culinary World Cup med Kalla Bordet som ställdes ut den 24 november. Efter en guldplacering i detta moment var självförtroendet på topp inför Varmköket som de tävlade
i den 26 november. Laget gick in i köken klockan 10.00 och serverade den sista rätten klockan 22.45. Med en timme kvar till första servering blev dessutom laget av med strömmen i köket, något som varade i ca 30 minuter. Detta påverkade dock inte lagmedlemmarna som körde på precis som om ingenting hade hänt.

– Vinsten är en enorm lagseger! Alla har stått upp för varandra och utfört vårt arbete som ett lag. Vi är så otroligt stolta att få sätta Svensk Gastronomi och alla våra fantastiska producenter av bra råvaror högst upp på prispallen. Vi har kämpat hårt för detta tillsammans och nu ska vi fira ordentligt! säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

Domarna fanns under Varmköket hela tiden på plats i tävlingsköken. De plockade slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Domarna bedömer allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, team-work i köket och hur servicen flyter. Men självklart är det smak och presentation som värderas allra högst.

Under Kalla Bordet bedömde domarna de 26 rätterna enbart efter utseende och teknik, så kallad ”Visuell Smak”. Alla rätter presenterades kalla och täcktes med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. I år var sista gången det svenska laget ställde ut det Kalla Bordet, då momentet till OS 2020 kommer tas bort. Detta på grund av den enorma mängd svinn som momentet orsakar. Beslutet har tagits av tävlingsledningen efter stora påtryckningar av bland annat Sverige.

Här laddar du ner bilder på samtliga rätter som Sverige tävlat med i både Kalla Bordet och Varmköket, samt actionbilder från båda tävlingsmomenten:https://we.tl/t-KJS4yG1zUb

Bilderna är skyddade med lösenordet: curiousbynature Fotograf Per-Erik Berglund / Znapshot AB

Kocklandslaget vinner VM guld i Kuala Lumpur

 

Under World Chefs Congress i Kuala Lumpur har Kocklandslaget tävlat i Global Chefs Challenge genom Team Captain Jimmi Eriksson. 

 

70 länder har kvalat till världsfinalen och på plats fanns 20 länder. Jimmi Eriksson vann tillsammans med sin commis André Edlund totalsegern i Global Chefs Challenge efter att ha lagat en 4 rätters meny till 12 personer under 7 timmar.

 

Huvudråvarorna har tävlingsledningen valt ut och Jimmi hade följande att använda sig av:

 

Rätt 1:            Caviar och fruktpuré

Rätt 2:            Norsk hälleflundra

Rätt 3: Kalvrygg, kalvtunga och kalvlägg

Rätt 4: Choklad och te

 

 

-       Jag har lagat rätter som ligger mig varmt om hjärtat med basen i vårt nordiska kök med influenser från framförallt Asien och Sydeuropa. Det känns fantastiskt kul att få stå högst upp på pallen tillsammans med André. Vi har slitit hårt med detta hela våren säger en mycket glad Jimmi Eriksson. 

 

 

På plats har Jimmi haft Kocklandslagets Team Manager Fredrik Andersson och coach Jonas Franzén som sett till att Jimmi kunnat fokusera på tävlingen fullt ut. 

 

-       Jimmi gjorde en otroligt bra tävling och imponerade på domarna med sitt lugn och sin härliga matlagning. Vi jobbar mycket med att dra allt till det yttersta och denna gången lyckades vi verkligen säger Kocklandslagets Team Manager Fredrik Andersson. 

 

 

Svenska Kocklandslaget ägs av den ideella föreningen Svenska Kockars Förening.

Svenska Kockars förening är en ideell förening som samlar Sveriges matlagare kring intresset att utveckla kompetenserna i branschen och att öka intresset för svensk Gastronomi
och vår matkultur samt utveckla framtidens restaurangupplevelse.

Kocklandslagets primära syfte är att utveckla svenska gastronomi och upplevelsen kring råvaror och maten, samt vara del i att utveckla den internationella tävlingsgastronomin.

 

 

En hyllning till det kreativa Sverige

Sverige är ett framstående land inom både mat och dryck och den svenska kreativiteten ligger även till grund för en spännande utveckling inom mode, tech och musik. Med initiativet Tomorrows Table vill The Absolut Company hylla den svenska kreativiteten.  

 

Under Tomorrow’s Table teamar Kocklandslaget upp med The Absolut Company, tillsammans hyllar vi utvalda personer från våra kreativa näringar för just deras kreativitet och de tolkas i både mat och dryck under en middag i deras ära. 

 

”Vi strävar alltid efter att tänka nytt och kreativt i vårt arbete i Kocklandslaget, därför kändes det givet att vara med i ett intiativ som hyllar likasinnade från andra branscher! Det är ett spännande projekt där vi verkligen visar hur vi kan skapa oväntade, gränsöverskridande möten” - Fredrik Andersson

 

Först ut att hyllas var en av våra största modeskapare Carin Rodebjer. Hon tolkas under en kväll av Sebastian Petterson och Anders Karlsson från Kocklandslaget samt av Michael Bergström och Jakob Sundin från bartenderkollektivet Purfict. 

 

”Arbetsprocessen har skiljt sig från hur vi vanligtvis arbetar, det har varit väldigt spännande att tolka en person; hennes minnen, vad hon gillar, vad hon lyssnar på för musik, vad hon inspireras av.” - Anders Karlsson 

 

Första middagen var i Rodebjers flagship-store i Stockholm den 23 maj.  

 

Läs mer om satsningen Tomorrow’s Table här : tomorrowstable.se)

Eliten laddar inför VM och OS genom att springa Göteborgsvarvet

Den 19 maj går Göteborgsvarvet av stapeln och det svenska och norska kocklandslaget ligger i startgroparna. Tillsammans ska de 24 kockarna springa för hälsa och hållbarhet. Den totala tiden för respektive lag kommer att räknas ihop men i vinstpotten ligger endast äran. Tävlingen är en viktig del i de båda lagens förberedelser inför VM i Luxemburg 2018 och OS i Stuttgart 2020.

Våren 2017 presenterades den nya laguppställningen och sedan dess har det Svenska Kocklands- laget lagt till en ny och avgörande punkt på förberedelselistan, nämligen fysisk träning. Målet är att hela laget ska vara i absolut toppform under VM 2018 och OS 2020. Att de 24 kockarna valt att genomföra Göteborgsvarvet är ingen tillfällighet, loppet är ISO-certifierat inom hållbarhet, något som även Kocklandslaget prioriterar högt.

–Våra tävlingar pågår under lång tid och att vi är i fysiskt bra form är avgörande om vi skall slåss om medaljerna på mästerskapen. Med en stark kropp är det lättare att hålla fokus under kritiska moment. Varvet är ett inspirerande mål att satsa tillsammans mot och det ska bli jättekul att få börja tävla mot det norska laget redan nu, säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

Sedan laget adderade fysisk träning på sitt schema för ungefär ett år sedan har de tränat regel- bundet med PT:n Andreas Stensåsen från Nordic Wellness. Laget har också fått uppbackning och coachning från företaget Nocco som också är med och sponsrar laget. De fysiska träningstillfällena sker både tillsammans som lag men även individuellt och det är många av medlemmarna som tycker om just löpträningen lite extra.

–För oss är hållbarhet en prioriterad fråga. Till exempel arbetar vi för att att alla delar av råvaran ska användas, att kockkläder, förpackningar och sopsäckar ska vara miljövänligt framställda. Det känns kul att springa med hållbarhet i fokus, fortsätter Fredrik Andersson.

 

Svenska Kocklandslaget + Svenska Alpinlandslaget = sant

Svenska Kocklandslaget inleder ett samarbete med Ski Team Sweden Alpine och för att tillsammans utbyta kunskaper och erfarenheter inför bägge lagens stundande världsmästerskap.

Tanken bakom samarbetet är att de båda landslaget ska kunna dra nytta av varandras erfarenheter och kunskap. Kocklandslaget ska hjälpa alpinlandslaget i sitt klimatarbete #SkiEcoSwe, med att ta fram klimatsmarta recept som innehåller den näring som fungerar i samband med elitträning. I sin tur kommer det alpina landslaget att hjälpa kocklandslaget i förberedelserna inför VM med kunskap om hur man ytterligare kan höja prestationsnivån vid tävlingstillfällen.

I november i år tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen som går av stapeln i Luxemburg. Till VM har Kocklandslaget valt att arbeta med ett individuellt tema som arbetats fram av samtliga medlemmar i laget. Temat har de valt att döpa till: ”Curious by nature”.

-       Vi tycker det är väldigt roligt att inleda ett samarbete med det alpina landslaget och vi har ju båda fina meriter i bagaget. Tillsammans kan vi bli ännu starkare och öka våra chanser till platser på pallen i alla tävlingar. Vår breda råvarukunskap ska ge atleterna i alpinlandslaget möjlighet att äta gott och näringsriktigt inför varje tävling och skapa  menyer som ska höja prestationerna hos atleterna, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.

Klimatarbetet, #SkiEcoSwe, är ett initiativ som alpinlandslaget inlett.. Målet är att sänka landslagsverksamhetens CO₂-utsläpp med 50 % fram till år 2022 och inspirera andra på vägen. Arbetet har fem fokusområden där maten är ett av de stora.  Samarbetet med kocklandslaget är därför en viktig del för att kunna förändra beteenden på lång sikt och uppnå de utsatta mål.

Att samarbeta med kocklandslaget kring mat för våra aktiva är en dröm. Vi vill äta mer klimatsmart och där kan de hjälpa oss med menyer, tips och inspiration för oss och vår rörelse. Grunden till samarbetet är att vi tror att vi kan komplettera varandra optimalt ur ett prestationsperspektiv, men också att vi tillsammans kan bli en spännande rättighet inom hälsa med det bästa från både mat och träning, säger Kalle Olsson Bexell, marknadschef Ski Team Sweden Alpine.

Följ bägge landslagen: www.kocklandslaget.se samt www.skidor.com samt  via #SkiEcoSwe och #curiuosbynature.

alpinlandslaget.JPG

För 4:e året i rad vinner Sverige Nordiska Mästerskapen i matlagning

IMG_0411.jpg

20:e mars tävlade Ola Wallin i Nordiska Mästerskapen i matlagning i Herning, Danmark.

Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter till 12 personer.

Råvarukorgen bestod av:

Förrätt: Hälleflundra & havskräftor

Varmrätt: Côte Bouef 

Dessert: Mörk choklad

 

Olas vinnarmeny:

 

Förrätt

Bakad hälleflundra med ingefärspenslad havskräfta serveras med fänkål och pepparrotssallad, torkad lök, gräslöksmajonnäs & kräftsås

 

Varmrätt

Pepparglacerad biff serveras med rostad persiljerot, kalvbacon, picklad lök och persiljerotspuré samt rödvinssky smaksatt med dragon samt krispig ostronskivling

 

Dessert

Chokladbavaroise med mandelkaka, äpplesorbet, äppelsallad med citron, kanderade mandlar och varm karamellsås.

 

 

 

Juryn var imponerad när Ola presenterade sin meny och jurymedlemmen Fredrik Andersson, tillika lagledare för Svenska Kocklandslaget kommenterar: ”De rätter som Ola serverade höll en jämn och bra nivå och allt var utfört och presenterat med högsta kvalitet.”

 

 

 

 

 

Övriga placeringar ser ut som följer:

Senior:

1. Sverige

2 .Finland

3 .Norge

 

Junior:

1. Sverige

2. Danmark

3. Island

I samband med tävlingarna tävlade också Emma Ziemann, Årets Servitör 2017 i Nordiska Mästerskapen i servering och hamnade på en tredjeplats.

 

 

Sverige har de senaste 5 åren fina placeringar på seniorsidan

2014 Fredrik Andersson, 2:a plats

2015 Eddy Zippert Gilborne Vinnare

2016 Isak Wiig, Vinnare

2017 Jimmi Eriksson, Vinnare

2018 Ola Wallin, Vinnare

 

 

 

 

 

 

Svenska kocklandslaget ägs av den ideella föreningen SKF (Svenska Kockars Förening). Det är en ideell förening som samlar Sveriges matlagare kring intresset att utveckla kompetenserna i branchen och att öka intresset för svensk gastronomi. Svenska kocklandslaget finansieras genom ideellt arbete och sponsorer. Svenska Kocklandslagets primära syfte är att utveckla svensk gastonomi och upplevelsen kring råvaror och maten, samt vara del i att utveckla den internationella tävlingsgastronomin. Svenska Kocklandslaget tränar i Framtidens kök på Electrolux HK i Stockholm. www.kocklandslaget.se

Kocklandslaget inleder samarbete med The Absolut Company

Sveriges största livsmedelsexportör – The Absolut Company – och Svenska Kocklandslaget inleder nu ett samarbete för att tillsammans stärka måltidslandet Sverige.

 – Kocklandslaget och deras framgångar bidrar till att sprida svensk gastronomi och smakupplevelser över hela världen. Vi vill nu hjälpa till med det arbetet och samtidigt visa att drycken spelar en viktig roll i helhetsupplevelsen, säger Anna Malmhake, vd på The Absolut Company.

Samarbetet löper under fyra år och omfattar landslagets deltagande vid både VM 2018 i Luxemburg och OS 2020 i Tyskland. 

– Vi är glada över att kunna stärka banden till dryckesbranschen ytterligare. Vi ska fortsätta utveckla svensk gastronomi, och då är det naturligt att kroka arm med The Absolut Company, som sitter på en fantastisk historia vad gäller både svensk smak och kreativitet, säger Fredrik Andersson, Team Manager för Svenska Kocklandslaget.

Utöver samarbetet finns redan starka band mellan Kocklandslaget och The Absolut Company. Anders Karlsson, som i februari tog en välförtjänt plats i landslaget, arbetar nämligen som kock i The Absolut Companys personalmatsal sedan 15 år tillbaka. Det var där allt började för Anders, när han som diskare sökte en kocktjänst – och fick den. 

Fakta om Svenska Kocklandslaget:

Landslaget består av 12 kockar och konditorer, samt fyra elever, som tillsammans tävlar under svensk flagg. Den 17 mars i år presenterade Fredrik Andersson, Team Manager, det nya laget. Nästa stora tävling är Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018 och därefter Culinary Olympics i Tyskland hösten 2020.

För mer information, kontakta:

Karin Ekroth, Corporate Communications & CSR
Tel: 070-565 72 84
E-post: karin.ekroth@pernod-ricard.com

Sverige tar storslam i Nordiska Mästerskapen!

I helgen tävlade Jimmi Eriksson för seniorer och Annie Lundin för juniorer i Nordiska Mästerskapen i Lahtis och det blev full pott. Både Jimmi och Annie tog hem förstapriset.

Annie Lundin vann också priset för bästa hygien bland samtliga tävlande.

Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter.

Råvarukorgen bestod av:

Förrätt: Hälleflundra, fänkål och blåmusslor

Varmrätt: Lammrostbiff & lammlever

Dessert: 2 sorters choklad, rabarber och lakrits

 

Placeringarna såg ut som följer:

Senior:

1.Sverige

2.Norge

3.Finland

Junior:

1.Sverige

2.Finland

3.Norge

 

Jimmis meny

Förrätt:

Bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök. Serveras med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen

Varmrätt:

Timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever, rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa & lammsås

Dessert:

Ingefärskokt rabarber med choklad & lakritspannacotta, valnötskaka med citron & lakritscurd samt creme fraiche & örtsorbet

Annies Meny

Förrätt:

Sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris

Varmrätt:

Lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör. Serveras med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås

Dessert:

Lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm & citronsabayonne

Sverige vann också den totala lagtävlingen där även Årets servitör 2016 Gustav Cansund ingick i laget. Gustav placerade sig dock precis utanför pallen i serveringstävlingen med tack vare gott lagarbete med Annie & Jimmi så kunde vi trots detta knipa förstaplatsen i lagtävlingen. 

Så det var med andra ord en bra helg för Svensk Gastronomi!

 

 

 

 

Svenska Kocklandslaget inleder samarbete med Tormek

Tormek är en stolt samarbetspartner till Svenska Kocklandslaget och säkerställer att Team Manager Fredrik Andersson och hans lag har vassa verktyg att arbeta med i köket. 

Svenska Kocklandslaget företräder Sverige i internationella matlagningstävlingar och det aktuella laget består av sju kockar och fem konditorer. Landslaget kommer framöver att tävla i Culinary World Cup 2018 och Culinary Olympics 2020 och har som mål att återta sin ställning som ledande kockar och konditorer i världen under plattformen #vägentillbaka.   

- Att ha vassa knivar är otroligt viktigt för oss för att kunna prestera. Därför är Tormeks slipmaskin en viktig del av vår utrustning då vi snabbt och enkelt kan slipa upp en vass egg. Det skapar förutsättningar för att kunna lyckas med våra mål, förklarar Team Manager Fredrik Andersson.

Tormek är en svensk aktör vars helhjärtade fokus ligger på slipning. Företaget har sitt huvudkontor i Lindesberg och all produktutveckling, konstruktion och tillverkning sker i Sverige innan produkterna når slutkunder världen över.  

-Sedan 1973 har vi på Tormek varit dedikerade till slipning och arbetat för dem som uppskattar en riktigt vass egg. Vi ser nu fram emot att dela med oss av våra kunskaper till Svenska Kocklandslaget och vara en del av det arbete som utvecklar svensk gastronomi, säger Tormeks VD Håkan Persson. 

Kocklandslaget fortsätter samarbetet med Knorr Professional

Hållbarhet är det gemensamma drivet för Svenska kocklandslaget och Knorr Professional.

Knorr Professional är återigen stolt sponsor för Svenska kocklandslaget de nästkommande 4 åren och ser fram emot att vara en del av att driva ”Respect the Resources”-konceptet vidare.

”Som ett av världens ledande livsmedelsföretag är vår påverkan stor och därför är hållbarhet centralt och värdegrunden i allt vi gör. Sponsorskapet och samarbetet med kocklandslaget är ytterligare ett sätt att driva vår hållbarhetsagenda som innefattar bl.a. miljön, hälsan, välbefinnande och människors rättigheter.” Förklarar marknadsansvarig, Alicia Menth.

Företagets storlek är även något som lagledare Fredrik Andersson ser som en fördel i samarbetet:

”Det är roligt att jobba med en aktör som är så stor. Kocklandslaget får chansen att utveckla och påverka produkter som når ut i hela världen. De ger oss också en möjlighet att inte bara nå ut till fine dining men även skolor, äldre och personalmatsalar.”

Fredrik ser fram emot att fortsätta det förra laget påbörjade och att utveckla svensk gastronomi. Hållbarhet är en viktig del i detta då vi lever i en värld med hög konsumption. Han menar att det finns även en tjusning i att använda en morot och skapa ett mästerverk. Respektera de råvaror vi har och låt inget gå till spillo.

Knorr Professional är av samma mening och arbetar mycket med koncepten klimatsmart mat och matsvinn, vilket är något de hoppas kunna utveckla i samarbetet.

”Vi är även mycket glada för att innefatta fler av våra märken i samarbetet; såsom Hellmann’s, Maille & Slotts.” Alla dessa drivs av en gedigen hållbarhetsplan.

Men för Fredrik Andersson är det fortfarande Knorr Professional fonden som är favoriten. ” Jag käkar mycket Ramen och då är fläskfonden bäst. Bara att värma upp och slänga på. En bra smaksättare!”