Kocklandslaget inleder samarbete med The Absolut Company

Sveriges största livsmedelsexportör – The Absolut Company – och Svenska Kocklandslaget inleder nu ett samarbete för att tillsammans stärka måltidslandet Sverige.

 – Kocklandslaget och deras framgångar bidrar till att sprida svensk gastronomi och smakupplevelser över hela världen. Vi vill nu hjälpa till med det arbetet och samtidigt visa att drycken spelar en viktig roll i helhetsupplevelsen, säger Anna Malmhake, vd på The Absolut Company.

Samarbetet löper under fyra år och omfattar landslagets deltagande vid både VM 2018 i Luxemburg och OS 2020 i Tyskland. 

– Vi är glada över att kunna stärka banden till dryckesbranschen ytterligare. Vi ska fortsätta utveckla svensk gastronomi, och då är det naturligt att kroka arm med The Absolut Company, som sitter på en fantastisk historia vad gäller både svensk smak och kreativitet, säger Fredrik Andersson, Team Manager för Svenska Kocklandslaget.

Utöver samarbetet finns redan starka band mellan Kocklandslaget och The Absolut Company. Anders Karlsson, som i februari tog en välförtjänt plats i landslaget, arbetar nämligen som kock i The Absolut Companys personalmatsal sedan 15 år tillbaka. Det var där allt började för Anders, när han som diskare sökte en kocktjänst – och fick den. 

Fakta om Svenska Kocklandslaget:

Landslaget består av 12 kockar och konditorer, samt fyra elever, som tillsammans tävlar under svensk flagg. Den 17 mars i år presenterade Fredrik Andersson, Team Manager, det nya laget. Nästa stora tävling är Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018 och därefter Culinary Olympics i Tyskland hösten 2020.

För mer information, kontakta:

Karin Ekroth, Corporate Communications & CSR
Tel: 070-565 72 84
E-post: karin.ekroth@pernod-ricard.com

Sverige tar storslam i Nordiska Mästerskapen!

I helgen tävlade Jimmi Eriksson för seniorer och Annie Lundin för juniorer i Nordiska Mästerskapen i Lahtis och det blev full pott. Både Jimmi och Annie tog hem förstapriset.

Annie Lundin vann också priset för bästa hygien bland samtliga tävlande.

Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter.

Råvarukorgen bestod av:

Förrätt: Hälleflundra, fänkål och blåmusslor

Varmrätt: Lammrostbiff & lammlever

Dessert: 2 sorters choklad, rabarber och lakrits

 

Placeringarna såg ut som följer:

Senior:

1.Sverige

2.Norge

3.Finland

Junior:

1.Sverige

2.Finland

3.Norge

 

Jimmis meny

Förrätt:

Bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök. Serveras med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen

Varmrätt:

Timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever, rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa & lammsås

Dessert:

Ingefärskokt rabarber med choklad & lakritspannacotta, valnötskaka med citron & lakritscurd samt creme fraiche & örtsorbet

Annies Meny

Förrätt:

Sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris

Varmrätt:

Lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör. Serveras med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås

Dessert:

Lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm & citronsabayonne

Sverige vann också den totala lagtävlingen där även Årets servitör 2016 Gustav Cansund ingick i laget. Gustav placerade sig dock precis utanför pallen i serveringstävlingen med tack vare gott lagarbete med Annie & Jimmi så kunde vi trots detta knipa förstaplatsen i lagtävlingen. 

Så det var med andra ord en bra helg för Svensk Gastronomi!

 

 

 

 

Svenska Kocklandslaget inleder samarbete med Tormek

Tormek är en stolt samarbetspartner till Svenska Kocklandslaget och säkerställer att Team Manager Fredrik Andersson och hans lag har vassa verktyg att arbeta med i köket. 

Svenska Kocklandslaget företräder Sverige i internationella matlagningstävlingar och det aktuella laget består av sju kockar och fem konditorer. Landslaget kommer framöver att tävla i Culinary World Cup 2018 och Culinary Olympics 2020 och har som mål att återta sin ställning som ledande kockar och konditorer i världen under plattformen #vägentillbaka.   

- Att ha vassa knivar är otroligt viktigt för oss för att kunna prestera. Därför är Tormeks slipmaskin en viktig del av vår utrustning då vi snabbt och enkelt kan slipa upp en vass egg. Det skapar förutsättningar för att kunna lyckas med våra mål, förklarar Team Manager Fredrik Andersson.

Tormek är en svensk aktör vars helhjärtade fokus ligger på slipning. Företaget har sitt huvudkontor i Lindesberg och all produktutveckling, konstruktion och tillverkning sker i Sverige innan produkterna når slutkunder världen över.  

-Sedan 1973 har vi på Tormek varit dedikerade till slipning och arbetat för dem som uppskattar en riktigt vass egg. Vi ser nu fram emot att dela med oss av våra kunskaper till Svenska Kocklandslaget och vara en del av det arbete som utvecklar svensk gastronomi, säger Tormeks VD Håkan Persson. 

Kocklandslaget fortsätter samarbetet med Knorr Professional

Hållbarhet är det gemensamma drivet för Svenska kocklandslaget och Knorr Professional.

Knorr Professional är återigen stolt sponsor för Svenska kocklandslaget de nästkommande 4 åren och ser fram emot att vara en del av att driva ”Respect the Resources”-konceptet vidare.

”Som ett av världens ledande livsmedelsföretag är vår påverkan stor och därför är hållbarhet centralt och värdegrunden i allt vi gör. Sponsorskapet och samarbetet med kocklandslaget är ytterligare ett sätt att driva vår hållbarhetsagenda som innefattar bl.a. miljön, hälsan, välbefinnande och människors rättigheter.” Förklarar marknadsansvarig, Alicia Menth.

Företagets storlek är även något som lagledare Fredrik Andersson ser som en fördel i samarbetet:

”Det är roligt att jobba med en aktör som är så stor. Kocklandslaget får chansen att utveckla och påverka produkter som når ut i hela världen. De ger oss också en möjlighet att inte bara nå ut till fine dining men även skolor, äldre och personalmatsalar.”

Fredrik ser fram emot att fortsätta det förra laget påbörjade och att utveckla svensk gastronomi. Hållbarhet är en viktig del i detta då vi lever i en värld med hög konsumption. Han menar att det finns även en tjusning i att använda en morot och skapa ett mästerverk. Respektera de råvaror vi har och låt inget gå till spillo.

Knorr Professional är av samma mening och arbetar mycket med koncepten klimatsmart mat och matsvinn, vilket är något de hoppas kunna utveckla i samarbetet.

”Vi är även mycket glada för att innefatta fler av våra märken i samarbetet; såsom Hellmann’s, Maille & Slotts.” Alla dessa drivs av en gedigen hållbarhetsplan.

Men för Fredrik Andersson är det fortfarande Knorr Professional fonden som är favoriten. ” Jag käkar mycket Ramen och då är fläskfonden bäst. Bara att värma upp och slänga på. En bra smaksättare!”

Svenska Kocklandslaget startar stipendium för att rekrytera fler kvinnor till tävling

Igår presenterades det nya Svenska Kocklandslaget som ska representera Sverige från 2017-2020. I laget återfinns en kvinna, Frida Bäcke. Den sneda fördelningen mellan män och kvinnor i laget är någonting som Team Manager Fredrik Andersson är bekymrad över. I samband med presentationen av det nya laget har man startat upp ett stipendium tillsammans med kocken Malin Söderström. Stipendiet kallas Malin Söderströms Stipendium.

Malin Söderström är kocken och kokboksförfattaren som idag driver Moderna Museets restaurang. Hon var den tredje kvinnliga medlemmen i Svenska Kocklandslaget och hon har även varit styrelsemedlem i Svenska Kockars Förening.

Här är Sveriges nya Kocklandslag

I dag, på ”Framtidens Kök” i Electrolux lokaler, avslöjades de kockar och konditorer som de kommande fyra åren ska representera Sverige i Svenska Kocklandslaget.

Lagets första gemensamma mål är Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.

Under anmälningstiden har 52 personer visat intresse för medlemskap i Svenska Kocklandslaget, 27 stycken kockar och konditorer har blivit inkallade på intervju och slutligen har de 11 uttagna medlemmarna landat i:

Kockar
Jimmi Eriksson
jimmigastronomi.se, Stockholm

Ola Wallin
SK Mat & Människor, Göteborg

Andreas Printz
Görvälns Slott, Stockholm

Anders Karlsson
The Absolut Company, Stockholm

Daniel Haynes
TAP room, Stockholm

Tommy Eriksson
Högberga Gård, Stockholm

Konditorer
Kalle Bengtsson
Gothia Towers, Göteborg

Frida Bäcke
Vaaghals, Oslo

Sebastian Pettersson
Oaxen Krog, Stockholm

Kasper Kleihs
Upper House Dining, Göteborg

Fredrik Borgskog
Upper House Dining, Göteborg

 

Svenska Kocklandslaget inleder samarbete med Viking Line

Den högkvalitativa matupplevelsen är ett signum för rederiet Viking Line. Efter populära temaveckor, lyckade samarbeten med välkända kockprofiler och nydanande restaurangsatsningar höjs nu ambitionsnivån ytterligare. Från och med mars månad inleder Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget.

Viking Line, Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget inleder ett samarbete med syftet att vidareutveckla matupplevelsen ombord på Viking Lines sju fartyg. Landslagen kommer att skapa nya menyer och rätter samt inspirera och fortbilda restaurang- och kökspersonalen tillsammans med Viking Line. Landslagens kockar kommer även att göra gästspel ombord på fartygen.

– Vi ska vara i framkant på Östersjön i allt från trender och val av råvaror till det gedigna hantverkskunnandet i köket. Bara under förra året lanserade vi fyra helt nya restauranger ombord, så tempot är högt. Vi ser fram emot att tillsammans med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget nu förhöja matupplevelsen på Viking Line ytterligare, säger Bodil Ståhl, restaurangchef för Viking Line. 

Viking Line har sammanlagt närmare 40-talet restauranger och caféer på fartygen där utbudet spänner från klassisk buffé och hembakta godbitar till skaldjursplatåer, fine dining och innovativa avsmakningsmenyer. Svenska Kocklandslaget består av tolv kockar och konditorer som under ledning av lagledare Fredrik Andersson med framgång företräder Sverige i internationella matlagningstävlingar. Svenska Juniorkocklandslaget och lagledare Peter Jelksäter vann guld i Culinary Olympics så sent som i oktober 2016. Närmast satsar bägge landslagen på Culinary World Cup 2018 samt Culinary Olympics 2020. 

– Vi är mycket stolta över att få börja samarbeta med Viking Line och vi ser med spänning fram emot att få sätta igång det gastronomiska arbetet. Tillsammans med Viking Lines redan duktiga personal ska vi göra allt för att matupplevelsen ombord alltid ska hålla en hög och jämn klass. Tillsammans ska vi utveckla Östersjöns gastronomiska matupplevelse, säger Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget.


För mer information, kontakta: 
Niklas Zhovnartsuk, Brand Manager Viking Line
niklas.zhovnartsuk@vikingline.com, 08-452 41 24 

Eleonora Hansi, informationschef Viking Line Skandinavien
eleonora.hansi@vikingline.com, 08-452 41 41 

Fredrik Andersson, Lagledare Svenska Kocklandslaget
fredrik.andersson@kocklandslaget.se, 070-537 21 99

Peter Jelksäter, Lagledare Svenska Juniorkocklandslaget
peter.jelksater@juniorkocklandslaget.se, 070-735 98 18

Viking Line Skandinavien är det marknadsledande varumärket i passagerartrafiken på Östersjön med trafik mellan Finland, Åland och Sverige samt mellan Finland och Estland. Rederiet erbjuder passagerartrafik, rekreation samt frakttransporter med fartygen Gabriella, Mariella, Amorella, Rosella, Viking Cinderella, Viking XPRS samt Viking Grace. Koncernen omsätter ca 504 miljoner euro. Den årliga trafikvolymen uppgår till 6,5 miljoner passagerare och ca 119 500 fraktenheter. Läs mer på www.vikingline.se.

Samarbetet forsätter med Martin & Servera

 

Svenska Kocklandslaget fortsätter samarbetet med Martin & Servera

Martin & Servera har varit stolt samarbetspartner till Svenska Kocklandslaget under många år. Nu är det klart att det goda samarbetet fortsätter under OS-satsningen 2020. 

Martin & Servera är en viktig supporter till restaurang- och storköksbranschen. Att medverka i branschprojekt och stödja utvecklingen i restaurang- och storkökssektorn är en naturlig del av verksamheten.

”- Det här är ett samarbete vi vårdar och gillar, säger marknadsdirektör Kristina Ossmark. Under fyra års samarbete skapar vi en god relation med alla landslagskockarna. Vi har starka kommunikationskanaler till marknaden, så man kan säga att vi också bidrar till att göra kockarna synliga i branschen under resan fram till OS.”

Tillsammans med dotterbolagen Grönsakshallen Sorunda och Fällmans Kött ser vi till att leverera rätt råvaror till laget. Ett dedikerat team ser till att Kocklandslaget får exakt de produkter och det stöd de önskar.

Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget: 

”- Samarbetet med Martin & Servera är otroligt viktigt för vår satsning mot VM 2018 och OS 2020. Deras engagemang, kunskap och nätverk av Sveriges bästa producenter och råvaror gör Martin & Servera till en viktig pusselbit i utvecklingen av svensk gastronomi. Vi känner oss trygga i samarbetet och kan lägga fokus på att laga världens bästa tävlingsmat.”

Kontaktperson:

Martin & Servera: Kristina Ossmark, marknadsdirektör, +46 70 644 23 14

Svenska Kocklandslaget: Fredrik Andersson, lagledare, +46 70 537 21 99

Rättelse efter inslag i fredagens SVT

I fredags (den 13 januari) visade SVT ett inslag där en kock hanterade en hummer på ett oacceptabelt sätt. 

Det påstods att kocken är en del av Svenska Kocklandslaget, men det stämmer inte. I lördags gjorde SVT en rättelse kring detta.

Alla medlemmar i Kocklandslaget är medvetna om att hantera råvaror på ett korrekt sätt. I våra "Codes of Conduct", som alla deltagare i Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget har läst och signerat, står bland annat: 

”Landslagen skall, så långt det är möjligt, använda sig av närproducerade råvaror och miljövänliga alternativ.  Vi uppmuntrar produktion av ekologiska produkter och använder dem i den utsträckning det är praktiskt möjligt för oss vid tävlingar och i andra sammanhang. Råvaror skall hanteras respektfullt och levande livsmedel skall hanteras enligt gällande lagstiftning.” 

Vårt senaste tema, som vi tävlade med i Culinary Olympics, speglar detta och kallas "Respect for the Resources". 

Vi söker nya medlemmar!

Efter Culinary Olympic i Tyskland kommer delar av laget att sluta.

Vi söker därför nya lagmedlemmar till Svenska Kocklandslaget.

Laget skall bestå av både kockar och konditorer.

För att söka bör du ha en bred bakgrund inom ditt område, vara beredd på att satsa mycket tid på träning och tävling samt vara en utpräglad ”lagspelare”.
Tidigare tävlingserfarenhet är meriterande men inget krav.

Ansökan är för en 4 års period med start våren 2017 och slut våren 2021
Under perioden ligger 2 stora tävlingar, World cup i Luxemburg (november 2018) och Culinary Olympics i Tyskland (oktober 2020) samt en del mindre lag och individuella tävlingar.

Ansökningsperiod: Från nu till 15 januari 2017.
Kallelse till uttagningsmöte kommer att skickas ut senast 15 februari.

Krav för att ansökan skall behandlas är att du är medlem i Svenska kockars förening, hur du blir medlem hittar du på www.svenskakockarsforening.se

Ansök genom att maila kontaktuppgifter och CV till kansli@svenskakockarsforening.se med en cc till fredrik.andersson@kocklandslaget.se

För frågor kontakta Team Manager Fredrik Andersson 0705-37 21 99 eller fredrik.andersson@kocklandslaget.se