Sverige tar storslam i Nordiska Mästerskapen!

I helgen tävlade Jimmi Eriksson för seniorer och Annie Lundin för juniorer i Nordiska Mästerskapen i Lahtis och det blev full pott. Både Jimmi och Annie tog hem förstapriset.

Annie Lundin vann också priset för bästa hygien bland samtliga tävlande.

Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter.

Råvarukorgen bestod av:

Förrätt: Hälleflundra, fänkål och blåmusslor

Varmrätt: Lammrostbiff & lammlever

Dessert: 2 sorters choklad, rabarber och lakrits

 

Placeringarna såg ut som följer:

Senior:

1.Sverige

2.Norge

3.Finland

Junior:

1.Sverige

2.Finland

3.Norge

 

Jimmis meny

Förrätt:

Bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök. Serveras med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen

Varmrätt:

Timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever, rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa & lammsås

Dessert:

Ingefärskokt rabarber med choklad & lakritspannacotta, valnötskaka med citron & lakritscurd samt creme fraiche & örtsorbet

Annies Meny

Förrätt:

Sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris

Varmrätt:

Lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör. Serveras med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås

Dessert:

Lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm & citronsabayonne

Sverige vann också den totala lagtävlingen där även Årets servitör 2016 Gustav Cansund ingick i laget. Gustav placerade sig dock precis utanför pallen i serveringstävlingen med tack vare gott lagarbete med Annie & Jimmi så kunde vi trots detta knipa förstaplatsen i lagtävlingen. 

Så det var med andra ord en bra helg för Svensk Gastronomi!