För 4:e året i rad vinner Sverige Nordiska Mästerskapen i matlagning

IMG_0411.jpg

20:e mars tävlade Ola Wallin i Nordiska Mästerskapen i matlagning i Herning, Danmark.

Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter till 12 personer.

Råvarukorgen bestod av:

Förrätt: Hälleflundra & havskräftor

Varmrätt: Côte Bouef 

Dessert: Mörk choklad

 

Olas vinnarmeny:

 

Förrätt

Bakad hälleflundra med ingefärspenslad havskräfta serveras med fänkål och pepparrotssallad, torkad lök, gräslöksmajonnäs & kräftsås

 

Varmrätt

Pepparglacerad biff serveras med rostad persiljerot, kalvbacon, picklad lök och persiljerotspuré samt rödvinssky smaksatt med dragon samt krispig ostronskivling

 

Dessert

Chokladbavaroise med mandelkaka, äpplesorbet, äppelsallad med citron, kanderade mandlar och varm karamellsås.

 

 

 

Juryn var imponerad när Ola presenterade sin meny och jurymedlemmen Fredrik Andersson, tillika lagledare för Svenska Kocklandslaget kommenterar: ”De rätter som Ola serverade höll en jämn och bra nivå och allt var utfört och presenterat med högsta kvalitet.”

 

 

 

 

 

Övriga placeringar ser ut som följer:

Senior:

1. Sverige

2 .Finland

3 .Norge

 

Junior:

1. Sverige

2. Danmark

3. Island

I samband med tävlingarna tävlade också Emma Ziemann, Årets Servitör 2017 i Nordiska Mästerskapen i servering och hamnade på en tredjeplats.

 

 

Sverige har de senaste 5 åren fina placeringar på seniorsidan

2014 Fredrik Andersson, 2:a plats

2015 Eddy Zippert Gilborne Vinnare

2016 Isak Wiig, Vinnare

2017 Jimmi Eriksson, Vinnare

2018 Ola Wallin, Vinnare

 

 

 

 

 

 

Svenska kocklandslaget ägs av den ideella föreningen SKF (Svenska Kockars Förening). Det är en ideell förening som samlar Sveriges matlagare kring intresset att utveckla kompetenserna i branchen och att öka intresset för svensk gastronomi. Svenska kocklandslaget finansieras genom ideellt arbete och sponsorer. Svenska Kocklandslagets primära syfte är att utveckla svensk gastonomi och upplevelsen kring råvaror och maten, samt vara del i att utveckla den internationella tävlingsgastronomin. Svenska Kocklandslaget tränar i Framtidens kök på Electrolux HK i Stockholm. www.kocklandslaget.se