Svenska Kocklandslaget startar stipendium för att rekrytera fler kvinnor till tävling

Igår presenterades det nya Svenska Kocklandslaget som ska representera Sverige från 2017-2020. I laget återfinns en kvinna, Frida Bäcke. Den sneda fördelningen mellan män och kvinnor i laget är någonting som Team Manager Fredrik Andersson är bekymrad över. I samband med presentationen av det nya laget har man startat upp ett stipendium tillsammans med kocken Malin Söderström. Stipendiet kallas Malin Söderströms Stipendium.

Malin Söderström är kocken och kokboksförfattaren som idag driver Moderna Museets restaurang. Hon var den tredje kvinnliga medlemmen i Svenska Kocklandslaget och hon har även varit styrelsemedlem i Svenska Kockars Förening.

Här är Sveriges nya Kocklandslag

I dag, på ”Framtidens Kök” i Electrolux lokaler, avslöjades de kockar och konditorer som de kommande fyra åren ska representera Sverige i Svenska Kocklandslaget.

Lagets första gemensamma mål är Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.

Under anmälningstiden har 52 personer visat intresse för medlemskap i Svenska Kocklandslaget, 27 stycken kockar och konditorer har blivit inkallade på intervju och slutligen har de 11 uttagna medlemmarna landat i:

Kockar
Jimmi Eriksson
jimmigastronomi.se, Stockholm

Ola Wallin
SK Mat & Människor, Göteborg

Andreas Printz
Görvälns Slott, Stockholm

Anders Karlsson
The Absolut Company, Stockholm

Daniel Haynes
TAP room, Stockholm

Tommy Eriksson
Högberga Gård, Stockholm

Konditorer
Kalle Bengtsson
Gothia Towers, Göteborg

Frida Bäcke
Vaaghals, Oslo

Sebastian Pettersson
Oaxen Krog, Stockholm

Kasper Kleihs
Upper House Dining, Göteborg

Fredrik Borgskog
Upper House Dining, Göteborg

 

Svenska Kocklandslaget inleder samarbete med Viking Line

Den högkvalitativa matupplevelsen är ett signum för rederiet Viking Line. Efter populära temaveckor, lyckade samarbeten med välkända kockprofiler och nydanande restaurangsatsningar höjs nu ambitionsnivån ytterligare. Från och med mars månad inleder Viking Line ett långsiktigt samarbete med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget.

Viking Line, Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget inleder ett samarbete med syftet att vidareutveckla matupplevelsen ombord på Viking Lines sju fartyg. Landslagen kommer att skapa nya menyer och rätter samt inspirera och fortbilda restaurang- och kökspersonalen tillsammans med Viking Line. Landslagens kockar kommer även att göra gästspel ombord på fartygen.

– Vi ska vara i framkant på Östersjön i allt från trender och val av råvaror till det gedigna hantverkskunnandet i köket. Bara under förra året lanserade vi fyra helt nya restauranger ombord, så tempot är högt. Vi ser fram emot att tillsammans med Svenska Kocklandslaget och Svenska Juniorkocklandslaget nu förhöja matupplevelsen på Viking Line ytterligare, säger Bodil Ståhl, restaurangchef för Viking Line. 

Viking Line har sammanlagt närmare 40-talet restauranger och caféer på fartygen där utbudet spänner från klassisk buffé och hembakta godbitar till skaldjursplatåer, fine dining och innovativa avsmakningsmenyer. Svenska Kocklandslaget består av tolv kockar och konditorer som under ledning av lagledare Fredrik Andersson med framgång företräder Sverige i internationella matlagningstävlingar. Svenska Juniorkocklandslaget och lagledare Peter Jelksäter vann guld i Culinary Olympics så sent som i oktober 2016. Närmast satsar bägge landslagen på Culinary World Cup 2018 samt Culinary Olympics 2020. 

– Vi är mycket stolta över att få börja samarbeta med Viking Line och vi ser med spänning fram emot att få sätta igång det gastronomiska arbetet. Tillsammans med Viking Lines redan duktiga personal ska vi göra allt för att matupplevelsen ombord alltid ska hålla en hög och jämn klass. Tillsammans ska vi utveckla Östersjöns gastronomiska matupplevelse, säger Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget.


För mer information, kontakta: 
Niklas Zhovnartsuk, Brand Manager Viking Line
niklas.zhovnartsuk@vikingline.com, 08-452 41 24 

Eleonora Hansi, informationschef Viking Line Skandinavien
eleonora.hansi@vikingline.com, 08-452 41 41 

Fredrik Andersson, Lagledare Svenska Kocklandslaget
fredrik.andersson@kocklandslaget.se, 070-537 21 99

Peter Jelksäter, Lagledare Svenska Juniorkocklandslaget
peter.jelksater@juniorkocklandslaget.se, 070-735 98 18

Viking Line Skandinavien är det marknadsledande varumärket i passagerartrafiken på Östersjön med trafik mellan Finland, Åland och Sverige samt mellan Finland och Estland. Rederiet erbjuder passagerartrafik, rekreation samt frakttransporter med fartygen Gabriella, Mariella, Amorella, Rosella, Viking Cinderella, Viking XPRS samt Viking Grace. Koncernen omsätter ca 504 miljoner euro. Den årliga trafikvolymen uppgår till 6,5 miljoner passagerare och ca 119 500 fraktenheter. Läs mer på www.vikingline.se.

Samarbetet forsätter med Martin & Servera

 

Svenska Kocklandslaget fortsätter samarbetet med Martin & Servera

Martin & Servera har varit stolt samarbetspartner till Svenska Kocklandslaget under många år. Nu är det klart att det goda samarbetet fortsätter under OS-satsningen 2020. 

Martin & Servera är en viktig supporter till restaurang- och storköksbranschen. Att medverka i branschprojekt och stödja utvecklingen i restaurang- och storkökssektorn är en naturlig del av verksamheten.

”- Det här är ett samarbete vi vårdar och gillar, säger marknadsdirektör Kristina Ossmark. Under fyra års samarbete skapar vi en god relation med alla landslagskockarna. Vi har starka kommunikationskanaler till marknaden, så man kan säga att vi också bidrar till att göra kockarna synliga i branschen under resan fram till OS.”

Tillsammans med dotterbolagen Grönsakshallen Sorunda och Fällmans Kött ser vi till att leverera rätt råvaror till laget. Ett dedikerat team ser till att Kocklandslaget får exakt de produkter och det stöd de önskar.

Fredrik Andersson, lagledare för Svenska Kocklandslaget: 

”- Samarbetet med Martin & Servera är otroligt viktigt för vår satsning mot VM 2018 och OS 2020. Deras engagemang, kunskap och nätverk av Sveriges bästa producenter och råvaror gör Martin & Servera till en viktig pusselbit i utvecklingen av svensk gastronomi. Vi känner oss trygga i samarbetet och kan lägga fokus på att laga världens bästa tävlingsmat.”

Kontaktperson:

Martin & Servera: Kristina Ossmark, marknadsdirektör, +46 70 644 23 14

Svenska Kocklandslaget: Fredrik Andersson, lagledare, +46 70 537 21 99

Rättelse efter inslag i fredagens SVT

I fredags (den 13 januari) visade SVT ett inslag där en kock hanterade en hummer på ett oacceptabelt sätt. 

Det påstods att kocken är en del av Svenska Kocklandslaget, men det stämmer inte. I lördags gjorde SVT en rättelse kring detta.

Alla medlemmar i Kocklandslaget är medvetna om att hantera råvaror på ett korrekt sätt. I våra "Codes of Conduct", som alla deltagare i Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget har läst och signerat, står bland annat: 

”Landslagen skall, så långt det är möjligt, använda sig av närproducerade råvaror och miljövänliga alternativ.  Vi uppmuntrar produktion av ekologiska produkter och använder dem i den utsträckning det är praktiskt möjligt för oss vid tävlingar och i andra sammanhang. Råvaror skall hanteras respektfullt och levande livsmedel skall hanteras enligt gällande lagstiftning.” 

Vårt senaste tema, som vi tävlade med i Culinary Olympics, speglar detta och kallas "Respect for the Resources". 

Vi söker nya medlemmar!

Efter Culinary Olympic i Tyskland kommer delar av laget att sluta.

Vi söker därför nya lagmedlemmar till Svenska Kocklandslaget.

Laget skall bestå av både kockar och konditorer.

För att söka bör du ha en bred bakgrund inom ditt område, vara beredd på att satsa mycket tid på träning och tävling samt vara en utpräglad ”lagspelare”.
Tidigare tävlingserfarenhet är meriterande men inget krav.

Ansökan är för en 4 års period med start våren 2017 och slut våren 2021
Under perioden ligger 2 stora tävlingar, World cup i Luxemburg (november 2018) och Culinary Olympics i Tyskland (oktober 2020) samt en del mindre lag och individuella tävlingar.

Ansökningsperiod: Från nu till 15 januari 2017.
Kallelse till uttagningsmöte kommer att skickas ut senast 15 februari.

Krav för att ansökan skall behandlas är att du är medlem i Svenska kockars förening, hur du blir medlem hittar du på www.svenskakockarsforening.se

Ansök genom att maila kontaktuppgifter och CV till kansli@svenskakockarsforening.se med en cc till fredrik.andersson@kocklandslaget.se

För frågor kontakta Team Manager Fredrik Andersson 0705-37 21 99 eller fredrik.andersson@kocklandslaget.se

Kocklandslaget sköter artistmaten på Way out west

Under musikfestivalen Way out West 11 – 13/8 i Göteborg kommer Kocklandslaget att göra entré som ny samarbetspartner till festivalen. Tillsammans med festivalens matansvarige Daniel Brändström har Kocklandslaget tagit fram menyer till artistcateringen på området. Allt såklart helt vegetariskt.

I köket där maten till artisterna tillagas kommer Fredrik Andersson, Kalle Bengtsson, Annie Hesselstad och Frida Bäcke att finnas på plats hela festivalen från tidig morgon till sen kväll. Sammanlagt handlar det om 600 portioner mat per dag och det innefattar fyra mål mat om dagen under festivaldagarna.

- Vi och Way Out West har ett väldigt lika tänk i hur vi måste agera för att kunna vara med och påverka klimatet till det bättre. Festivalen har i många år arbetat aktivt med klimatfrågor och vi vill sprida vårt budskap om vårt tema ”Respect for the Resources” som vi tävlar med i Culinary Olympics i oktober. Därför kändes det som en självklarhet att få möjlighet att laga mat på klimatsmarta råvaror till artisterna på festivalen, säger Fredrik Andersson, projektledare för det Svenska Kocklandslaget.

Isak Wiig tog hem guldet i Nordic Chef and Waiter of The year!

Isak Wiig tog hem guldet i Nordic Chef and Waiter of The year!

Isak Wiig från Svenska Kocklandslaget tog hem guldet, och han tog även hem den totala segern i Nordic Chef of the year!

På Juniorsidan tog Inez Mannerstedt från Svenska Juniorkocklandslaget hem silvret. Sverige tog även hem 1:a platsen inom lagtävling, vilket innebär total seger för Senior, Junior och Servering!  Tävlingen gick av stapeln i Herning, Danmark.

Det är en svår tävling att förbereda sig för eftersom man först kvällen innan tävlingen får reda på vad råvarukorgen innehåller. 

- Så skönt. Att så enormt mycket träning har verkligen gett resultat.
- I väldigt tuff konkurrens så har Sveriges duktiga kockar ännu en gång klivit upp på prispallen i nordiska mästerskap. Världsklass, säger Peter Jelksäter.

 

För bilder och intervjumöjligheter, vänligen kontakta:

Yvonne Rossbaum, PR-ansvarig, Svenska Kocklandslaget

e-post: yvonne@rossbaum.se

telefon: 073 - 322 89 23

 Elina Gregor, pressansvarig, Food & Friends

e-post: elina.gregor@foodfriends.se

telefon: 070 -480 7731

Nu drar vi igång på riktigt!

Efter andraplatsen i VM 2014 med temat ”Urban Sprouts” ville vi ta vårt tema ett steg längre. Tillsammans med vår byrå Food & Friends kom vi fram till att ”REspect for the REsources” är temat vi ska jobba efter fram till OS i oktober iår. Ett steg på vägen är vår nya hemsida som vi nu stolt presenterar. Här finns presentation av våra lagmedlemmar, våra samarbetspartners och länkar till våra sociala medier. 

Resan mot OS börjar på allvar nu och vi är glada att ni vill följa med oss på vägen. 

Jonas Franzén, lagledare Svenska Kocklandslaget

Vi söker elever för vår satsning mot OS

Vill du vara elev i Världens framgångsrikaste Kocklandslag?
Vi vill att du är mellan 18-23 år och vill utvecklas tillsammans med oss. Är du uthållig, har lätt för att lära och ett brinnande intresse för matlagning tror vi att du är rätt person för oss.
Blir du utvald kommer du bli en del av teamet kring Kocklandslaget. Du förväntas närvara på samtliga träningstillfällen fram till OS i oktober 2016 och dessa är förlagda till vårt träningskök på Electrolux huvudkontor i Stockholm. Du förväntas även träna och förbättra dina uppgifter tilldelade av vår lagledare mellan träningarna.

Vill du tillsammans med oss vara med på resan mot OS i Erfurt 2016 vill vi att du:
–Skriver en kort presentation av dig
– Bifogar 3 st referenspersoner
– Bifogar medlemsnummer i Svenska Kockars förening (ett krav för att vi ska behandla ansökan)
– Bifoga 1 st recept och bild beräknat för 4 personer med en varmrätt baserad på valfri detalj från svensk gris samt Santa Maria Tellicherry Pepper om du söker som kockelev. Lägg även upp en bild på instagram eller facebook och tagga oss. Märk bilden med #kocklandslagetnästa. Foto med mobilkamera räcker och tänk på att fota rätten snett uppifrån så att allt syns. 
– Bifoga 1st recept och bild beräknat på 4 personer med en dessert baserad på valfri choklad med Santa Maria Tellicherry Pepper om du söker som konditorelev. Lägg även upp en bild på instagram eller facebook och tagga oss. Märk bilden med #kocklandslagetnästa. Foto med mobilkamera räcker och tänk på att fota rätten snett uppifrån så att allt syns. 
Vi vill ha din ansökan senast måndag 25/5 kl 12.00.
Blir du utvald till audition måste du kunna vara i Stockholm onsdagen den 11/6.

Har du frågor eller vill skicka in din ansökan?
Sänd den till: fredrik.andersson@kocklandslaget.se