Guld till Svenska Kocklandslaget i Culinary World Cup

GULD TILL SVENSKA KOCKLANDSLAGET
I CULINARY WORLD CUP!

Under torsdagseftermiddagen hölls den avslutande prisceremonin i Culinary World Cup i Luxemburg. Efter guldplaceringar i både Kalla Bordet och Varmköket korades det Svenska Kocklandslaget till segrare i den prestigefyllda tävlingen Culinary World Cup, eller matlagnings-VM för lag som är den inofficiella benämningen. Pallen delar de med Singapore som kämpade till sig en silverplacering och Norge som tilldelades brons.

Sverige började sin resa i Culinary World Cup med Kalla Bordet som ställdes ut den 24 november. Efter en guldplacering i detta moment var självförtroendet på topp inför Varmköket som de tävlade
i den 26 november. Laget gick in i köken klockan 10.00 och serverade den sista rätten klockan 22.45. Med en timme kvar till första servering blev dessutom laget av med strömmen i köket, något som varade i ca 30 minuter. Detta påverkade dock inte lagmedlemmarna som körde på precis som om ingenting hade hänt.

– Vinsten är en enorm lagseger! Alla har stått upp för varandra och utfört vårt arbete som ett lag. Vi är så otroligt stolta att få sätta Svensk Gastronomi och alla våra fantastiska producenter av bra råvaror högst upp på prispallen. Vi har kämpat hårt för detta tillsammans och nu ska vi fira ordentligt! säger Fredrik Andersson, Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

Domarna fanns under Varmköket hela tiden på plats i tävlingsköken. De plockade slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Domarna bedömer allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, team-work i köket och hur servicen flyter. Men självklart är det smak och presentation som värderas allra högst.

Under Kalla Bordet bedömde domarna de 26 rätterna enbart efter utseende och teknik, så kallad ”Visuell Smak”. Alla rätter presenterades kalla och täcktes med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. I år var sista gången det svenska laget ställde ut det Kalla Bordet, då momentet till OS 2020 kommer tas bort. Detta på grund av den enorma mängd svinn som momentet orsakar. Beslutet har tagits av tävlingsledningen efter stora påtryckningar av bland annat Sverige.

Här laddar du ner bilder på samtliga rätter som Sverige tävlat med i både Kalla Bordet och Varmköket, samt actionbilder från båda tävlingsmomenten:https://we.tl/t-KJS4yG1zUb

Bilderna är skyddade med lösenordet: curiousbynature Fotograf Per-Erik Berglund / Znapshot AB

Nyfikenhet är ledordet i Svenska Kocklandslagets nya tävlingstema

I november i år tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen som går av stapeln i Luxemburg. Till VM har Kocklandslaget valt att arbeta med ett individuellt tema som arbetats fram av samtliga medlemmar i laget under vintern. Temat har de valt att döpa till: ”Curious by nature”. Samtidigt släpper laget en sinnesfilm på temat där titelspåret Moln är gjort av artisten Menke.

 

-       Som kock på världsnivå måste man ständigt gå emot det förväntade och bestämma sig för att utveckla och förfina det redan perfekta. Drivkraften som ligger bakom storslagna prestationer är nyfikenheten, en insikt som har lett fram till tävlingstemat: Curious by nature. Temat beskriver oss som lag och vad vi står för. Konkurrensen är knivskarp, men vi går för guld, säger Team Manager Fredrik Andersson.

 

Efter nästan ett år med den nya laguppställningen har Svenska Kocklandslaget tillsammans med matkommunikationsbyrån Food & Friends arbetat fram det nya tävlingstemat och konceptet laget ska arbeta efter. Temat syftar till att hålla en röd tråd för både lag, sponsorer och fans. Under OS i Erfurt arbetade man framgångsrikt med temat ”Respect for the resources” ett tema som har utvecklats till ”Curious by nature”.

 

 

-       Temat innebär i praktiken mycket experimenterande, vilket kan leda till en hel del frustration i köket, när saker inte går riktigt som man tänkt. Men med det här nyfikna laget som bara fortsätter att utforska, hittar vi ibland fram till smaksensationer som är så bra att allt är värt det, fortsätter Fredrik Andersson.

 

Kocklandslaget har tränat på VM-menyn tillsammans under ett års tid med månatliga varmköksträningar för 110 gäster i ”Framtidens Kök” hos Electrolux i Stockholm. Under våren kommer laget även att göra en del gästspel och aktiviteter på olika platser i landet som givetvis kommer att genomsyras av det nya temat.

Vårens kalendarium för Svenska Kocklandslaget:

MARS: Nordiska Mästerskapen i Herning

Tävlande: Ola Wallin

APRIL: Gastro Nord

(olika aktiviteter hela veckan)

MAJ: Göteborgsvarvet

Landskamp mot det norska

landslaget

JULI: Global Chef & Global Pastry Chef

Kuala Lumpur, Malaysia

Tävlande: Jimmi Eriksson & Frida Bäcke

SEPTEMBER: Lagets sista träning sker

på annan ort än Stockholm

OKTOBER: Generalrepetition

i Stockholm, Kalla bordet ställs ut i

Ljusgården på NK

NOVEMBER:

Culinary World Cup (VM 2018),

Luxemburg

 

För mer information, högupplösta bilder på laget, samt intervjumöjligheter med någon i Svenska Kocklandslaget, vänligen kontakta Elina Gregor/ Carolina Lenngren, PR-ansvarig/ presskontakt på Food & Friends, carolina.lenngren@foodfriends.se, 076 – 019 3696.

Svenska kocklandslaget ägs av den ideella föreningen SKF (Svenska Kockars Förening). Det är en ideell förening som samlar Sveriges matlagare kring intresset att utveckla kompetenserna i branchen och att öka intresset för svensk gastronomi. Svenska kocklandslaget finansieras genom ideellt arbete och sponsorer. Svenska Kocklandslagets primära syfte är att utveckla svensk gastonomi och upplevelsen kring råvaror och maten, samt vara del i att utveckla den internationella tävlingsgastronomin. Svenska Kocklandslaget tränar i Framtidens kök på Electrolux HK i Stockholm. www.kocklandslaget.se

 

SVENSKA KOCKLANDSLAGET BESEGRAR DANMARK I KÖPENHAMN

SVENSKA KOCKLANDSLAGET BESEGRAR DANMARK I KÖPENHAMN

Under måndagen, den 21 augusti, besegrade det Svenska Kocklandslaget Danmark i en landskamp i Köpenhamn.

Tävlingsuppgiften bestod i att förbereda en trerätters mid- dag till 110 personer under 6 timmar. Förrätten skulle bestå av norsk hälle undra samt danska blåmusslor. Varmrätten skulle bestå av kalvrygg och kalvbog. Desserten skulle baseras på Ke r samt choklad.

Det svenska laget under ledning av Team Manager Fredrik Andersson bestod av:

 

Tommy Eriksson,

Högberga Gård, Lidingö

Ola Wallin,

SK Mat & Människor, Göteborg

Anders Karlsson,

The Absolut Company, Stockholm

Daniel Haynes,

TAP room, Stockholm

Fredrik Borgskog,

Frilans

Kasper Kleihs,

Upper house, Göteborg

 

Svenska Kocklandslaget ägs av den ideella föreningen SKF.

Svenska Kockars förening är en ideell förening som samlar Sveriges matlagare kring intresset att utveckla kompetenserna i branschen och att öka intresset för svensk Gastronomi
och vår matkultur samt utveckla framtidens restaurangupplevelse.

Kocklandslagets primära syfte är att utveckla svenska gastronomi och upplevelsen kring råvaror och maten, samt vara del i att utveckla den internationella tävlingsgastronomin.

 

PRESSMEDDELANDE | TISDAG 22 AUGUSTI 2017

VINNARMENYN

Algrimmad hälleflundra.

Serveras med blåmussel och mandelemulsion, bakad blomkålsroyal med hälleflundramousselin. Sås på rostad hälleflundrabuljong smak- satt med syrad grädde och grillat smör, brandade krokett, ragu på bondbönor, mandel och gurka.

Smörglaserad kalvytterfilé med äpple och fänkålspollen.

Kålpudding på kalvbog och karamelliserad kål. Gräddbakad kålrot med frasig bog samt picklad kålrot, syrlig äppelcremè, pure på kålrot och grönpepparmiso. Fänkålscrudité, syltlök och senapskornsragu med vårlöksinfuserad kalvsky.

Ört-och kefirrsorbet

med chokladbavaroise smaksatt med Kefir, körsbär & romkompott med aprikoskärnor. Serveras med körsbär och mandel jaconde, mjölk- chokladkrisp samt vanilj & körsbärsås.

För intervjuförfrågningar samt bildmaterial, kontakta:

Team Manager Fredrik Andersson

fredrik.andersson@kocklandslaget.se +4670-5372199

eller

Carolina Lenngren,

presskontakt på Food & Friends, carolina.lenngren@foodfriends.se

 

Svenska Kocklandslaget ägs av den ideella föreningen SKF.

Svenska Kockars förening är en ideell förening som samlar Sveriges matlagare kring intresset att utveckla kompetenserna i branschen och att öka intresset för svensk Gastronomi
och vår matkultur samt utveckla framtidens restaurangupplevelse.

Kocklandslagets primära syfte är att utveckla svenska gastronomi och upplevelsen kring råvaror och maten, samt vara del i att utveckla den internationella tävlingsgastronomin.