Sverige är Nordiska mästare i matlagning för 5:e året i rad

Lördag  den  1  juni  tävlade  Henric  Herbertsson  i  Nordiska  Mästerskapen  i  matlagning  i Reykjavik.    

Henric  jobbar  till  vardags  på  SK  Mat  &  Människor  i  Göteborg  och  är medlem  i  Svenska  Kocklandslaget.     

Tävlingsuppgiften  bestod  i  att  sätta  ihop  en  3-rätters  meny  som  skulle  lagas  upp på 6 timmar  och  15  minuter  till  12  personer.   

Råvarukorgen  bestod  av:

Förrätt:  Hälleflundra,  pilgrimsmusslor,  isländsk  wasabi  &  tryffeltång

Varmrätt:  Isländsk  lammnacke,  lammlägg  &  potatis

Dessert:  Mörk  choklad,  isländska  rabarber  &  Skyr

Henrics  vinnarmeny:

Förrätt Bakad  hälleflundra  med  smörsås,  tartar  på  sotad  pilgrimsmussla  smaksatt  med isländsk  wasabi.  Serveras  med  blomkålspuré,  gurka,  purjolök  &  tryffeltång

Varmrätt Confiterad  lammnacke  med  dragon  och  brödcrust,  bräserat  lammlägg,  potatis  & selleripuré,  picklad  fänkål,  friterad  rotselleri  &  lammsky

Dessert Chokladmousse  med  skyr,  rabarbersorbet,  varm  paté  a  choux  fylld  med  kolasås, hasselnötter  &  kakaocrust

Juryn  var  imponerad  när  Henric  presenterade  sin  meny  och  jurymedlemmen  Fredrik Andersson,  tillika  Team  Manager  för  Svenska  Kocklandslaget  kommenterar: -  ”De  rätter  som  Henric  serverade  höll  en  jämn  och  bra  nivå  och  allt  var  utfört och  presenterat  med  högsta  kvalitet.”   


Övriga  placeringar  ser  ut  som  följer:   Senior:

1.  Sverige

2 .  Norge

3 .  Finland

Sverige  har  de  senaste  5  åren  fina  placeringar på seniorsidan

2015  Eddy  Zippert  Gilborne  Vinnare 2016  Isak  Wiig,  Vinnare

2017  Jimmi  Eriksson,  Vinnare

2018 Ola Wallin,  Vinnare

2019  Henric  Herbertsson,  Vinnare   

För  intervjuer  och  högupplösta  bilder: Fredrik  Andersson

Team  Manager   

Svenska  Kocklandslaget

+46  70  537 21 99 fredrik.andersson@kocklandslaget.se

Svenska  kocklandslaget  ägs  av  den  ideella  föreningen  SKF  (Svenska  Kockars  Förening).  Det  är  en  ideell förening  som  samlar  Sveriges  matlagare  kring  intresset  att  utveckla  kompetenserna  i  branchen  och  att  öka intresset  för svensk  gastronomi. Svenska  kocklandslaget  finansieras  genom  ideellt  arbete  och  sponsorer. Svenska  Kocklandslagets  primära  syfte  är  att  utveckla  svensk  gastonomi  och  upplevelsen  kring  råvaror  och maten,  samt  vara  del  i  att  utveckla  den  internationella  tävlingsgastronomin.  Svenska  Kocklandslaget  tränar  i Framtidens  kök  på  Electrolux  HK  i  Stockholm.   www.kocklandslaget.se